Bengaler

Bengalen är en tamkatt med yttre fysiska egenskaper som påminner om den lilla Asiatiska Leopardkatten. Trots sitt vilda utseende har den ett jämnt och vänligt temperament som en helt vanlig tamkatt. Den är pigg och alert. Bengalen är en medelstor till stor katt, en vuxen hane väger mellan ca 5-8 kg, honorna brukar bli något mindre, ca 3-5 kg. Naturligtvis finns det både större och mindre individer. Den är slank och muskulös.

Vid intresse av att köpa en Bengal från Grandelux så kolla in vår kattungesida där vi presenterar kommande kullar. 

Huvud

Huvudet har formen av en bred kil med rundade konturer, längre än det är brett. Det är relativt litet i förhållande till kroppen. Nosen är relativt stor och bred. Kindbenen är ganska höga och morrhårskuddarna är stora.

Öron

Öronen är små till medelstora, breda vid basen och rundade. Dom sitter brett isär och följer ansiktets kontur. I profil pekar dom lätt framåt.

Ögon

Ögonen är stora och lätt ovala, ibland svagt mandelformade. Dom är brett placerade. Ögonfärgerna varierar efter typ.

Hals

Kraftig och muskulös, lång i förhållande till kroppen.

Kropp

Kroppen är lång och kraftig, relativt stor i förhållande till huvudet. Kraftig benstomme och muskulös, hanar är särskilt muskulösa.

Ben & tassar

Benen är medellånga och muskulösa, bakbenen är något längre än frambenen. Tassarna är stora och rundade. Alla trampdynor ska ha samma färg som varierar något efter typ.

Svans

Svansen är kraftig, avsmalnande bakåt med rundad svanstipp och av medellängd. Svanstippen ska alltid vara mörk, men färgen varierar något efter typ.

Päls

Pälsen är kort och synnerligen mjuk och tät. Pälsen har ofta glitter. Bengalens päls är speciell och olik dom flesta andra rasers. Bengalen har två olika pälsmönster: Spotted (prickig/fläckig) och Marble (marmorerad). Dessa mönster varierar mycket och båda mönstren förekommer i olika färgsättningar. Magen ska vara spotted på alla varianter. Pälsen kräver minimal vård. Bengalungar går igenom en period när pälsen är ganska rufsig, detta kallas ”Fuzzy”. Det är helt normalt, börjar vid några veckors ålder och försvinner successivt för att vara helt borta när katten blir några månader gammal.

Läs mer om bengalkatten på www.bengalkatten.nu

Jag arbetar som ombud för Agria Djurförsäkring. Vill du försäkra ditt djur så kontakta mig så hittar vi den bästa lösningen för just Dig och Ditt djur. Läs mer om Agria